Odżywianie w chorobie – po jakie preparaty sięgnąć?

Jak odżywiać się w chorobie?
Właściwe odżywianie jest niezwykle istotne, gdy jesteśmy zdrowi – co do tego nie mamy wątpliwości. Natomiast w trakcie choroby często zapomina się o tym, jak ogromny wpływ może mieć odpowiednie odżywianie na rekonwalescencję i jakość życia chorego. W trakcie choroby pacjenci bardzo często zjadają mniejsze posiłki niż powinni, co doprowadzić może do niedożywienia, które jest niebezpiecznym powikłaniem w trakcie choroby i może mieć wpływ na wydłużenie okresu powrotu do zdrowia oraz obniżenie samopoczucia chorego. Jeśli chory niedojada lub nie ma apetytu – warto skonsultować z lekarzem wprowadzenie do jego diety preparatów żywienia medycznego.
Czym jest żywienie medyczne?
Celem żywienia medycznego jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych w akceptowalnej do przyjęcia objętości. Preparaty odżywcze, takie jak na przykład Nutridrink, zawierają niezbędne składniki odżywcze w małej objętości i odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i minerały. Stosowane są z jednej strony jako wspomaganie tradycyjnej diety, ale mogą one również całkowicie zastąpić normalne posiłki, gdy nie udaje się zaspokoić zapotrzebowania organizmu w tradycyjny sposób.
Jakie preparaty wybrać?
Jedna butelka Nutridrinka to tylko 125 ml, ale aż 300 kcal i 12 g białka. Nutridrink przeznaczony jest dla chorych, np. neurologicznie lub onkologicznie z ryzykiem lub obecnym niedożywieniem. Nutridrink dostępny jest w 5 smakach: neutralnym, truskawkowym, owoce leśne, waniliowym oraz czekoladowym!
Dla pacjentów leżących, na przykład po udarze, z ryzykiem odleżyn warto wybrać jeden ze specjalistycznych preparatów – który w 200 ml zawiera 248 kcal oraz 18 g białka, a także argininę, cynk oraz witaminy A, C i E.
W przypadku dzieci z nawracającymi infekcjami, które wpływają na stan odżywienia dziecka, zastosować można preparat odżywczy dla najmłodszych, powyżej 1 roku życia, który w 200 ml zawiera 306 kcal, 6,6 g białka oraz 3 g błonnika.
Preparaty żywienia medycznego od Nutricii Medycznej należy stosować pod nadzorem lekarza. Warto pamiętać również, aby pić je powoli – jedną butelkę przez około 30 minut. Preparaty z rodziny Nutridrink można również dodawać do potraw – przepisy z ich wykorzystaniem znaleźć można na stronie www.nutriblog.pl.